تفسیر آجر چینی در دفینه یابی | فلزیاب توران

آجر چینی در دفینه یابی

دفینه یابی
بدون دیدگاه

برخورد با آجر چینی در دفینه یابی به چه معناست؟

ممکن است گاهاً در دفینه یابی به آجر چینی برخورد کنید اما این مسئله چه معنی و مفهومی در دفینه یابی شما دارد، به طور حتم شما به یک بنا برخورد کرده اید که با پی بردن به دوره ساخت آن می توانید با تحقیق در آداب و رسوم و فرهنگ مردمان این دوره کار خود را در دفینه یابی آسان تر کنید. نکته خوشحال کننده برخورد با آجر چینی این است که مطمئناً در گذشته انسان ها در آن جا فعالیت داشته اند بنابراین احتمال کشف دفینه نیز وجود دارد.

آجر چینی در واقع یک نوع معماری است که در ساخت و ساز بنا های مختلف از زمان های گذشته به کار می رود. از این رو برای این که بدانیم با چه بنایی رو به رو هستیم و احتمال وجود دفینه چقدر است؟ باید به این موضوع پی ببریم که آجرچینی مال چه برهه ی زمانی از تاریخ است. برای این کار کافیست تا ابعاد اندازه آجر های به کار رفته در آجر چینی را با آجر هایی که در زمان های گذشته به کار گرفته می شده است مقایسه کنیم تا برهه زمانی آجر چینی را به دست آوریم.

تفسیر آجر در دفینه یابی

انواع آجر چینی در دفینه یابی

آجر فرش: این نوع آجر چینی در کف سازی بناهای باستانی استفاده می‌شده و معمولا به صورت منظم و با آجرهای هم اندازه انجام می‌ شده است. آجر فرش می‌تواند نشانه‌ای از وجود یک مقبره یا اتاق زیرزمینی در آن محل باشد.

آجر چینی عمودی: این نوع آجر چینی برای حصار کشی و یا ساخت دیوار مورد استفاده قرار می گرفته است. در برخی موارد، آجر چینی عمودی برای علامت گذاری مسیر رسیدن به دفینه نیز استفاده می‌شده است.

آجر چینی نامنظم: این نوع آجر چینی به صورت نامنظم و بدون نظم خاصی انجام می شده و می تواند نشانه‌ای از وجود یک چاه یا مخفیگاه باشد.

نکته: به نوع چینش آجر ها دقت کنید که می تواند نوع کاربری بنا را برای شما آشکار سازد.

ابعاد و اندازه انواع آجر در گذشته

در زمان های قدیم به طور معمول از آجر در 3 ابعاد و اندازه مختلف استفاده می شده است.

  • 28× 23 ~24× 7 cm
  • 38× 32 ×6/5 cm
  • 27 ~28 ×28 ×7cm

البته که باید گفت این اندازه ها در تمام دوران ها صدق نمی کنند و در دوران های مختلف با یکدیگر متفاوت هستند. برای مثال استفاده از آجر های نیمه با ابعاد  10 ×33× 33سانتی متر در دوران ماد ها معمول تر بوده است. آثار و شواهدی که از یک دژ کشف شده از دوران پارت ها وجود دارد نیز نشان می دهد آجر های به کار رفته در ابعاد و اندازه های زیر بوده است.

  • 8 × 32 × 32 cm
  • 10 × 40 × 40 cm
  • 9 × 37×37 cm

تنها وجه تمایزی که در آجر های تمام دوران ها می توان یافت این است که همه به شکل چهارگوش مربع یا مستطیل به کار گرفته می شده اند.

  • در قرن های اولیه اسلامی آجر ها بیشتر در ابعاد آجر های دوره ساسانی یعنی 10 ×33× 33سانتی متر به کار گرفته می شده است.
  • در قرن چهارم که به عصر طلائى تمدن اسلامى ايران نیز شناخته می شود آجر ها در کوچکترین اندازه خود یعنی ۵٫۵×۱۸ ….۵×۶ به کار گرفته می شدند.
  • در دوران سلجوقیان که از اوایل قرن چهارم تا اواخر قرن پنجم ادامه یافت. آجر ها کمی نسبت به قبل بزرگتر می شوند (میانگین طول و عرض 6 سانتی متر) اما همچنان کوچک هستند.
  • در دوران ایلخانی یا همان حکومت مغول ها بر ایران که از سال ۶۵۴ تا ۷۵۶یعنی حدود 100 سال ادامه یافت آجر ها در اندازه های گوناگون از 18 تا 38 سانتی متر به کار می رفتند. اما به صورت متداول تر آجر ها در اندازه 20 تا 22 با ضخامت 5 تا 5.5 به کار می رفته است از مهم ترین خوصوصیات آجر های این زمان می توان به رنگ آن ها اشاره کرد که در رنگ های زرد کمرنگ، زرد مایل به قهوره ای، قرمز تیره و خاکی بوده اند.

به توجه به خوصوصیات آجر های مربوط به دوره ایلخانان مغول می توان به این موضوع پی برد که آجر قرمز در دفینه یابی می تواند مربوط به این دوران باشد.

  • از زمان شاه عباس به بعد آجر ها به ابعاد امروزی آجر یعنی 24×24×5 سانتی متر نزدیک تر شده و در میانگین طول و عرض 23 سانتی متر استفاده می شدند.
  • در دوره زندیه آجر ها به دلیل نامناسب بودن خاک شیراز در ابعاد 5.23 تا 24 سانتی متر و به صورت پخته شده استفاده می شدند. آجر های به جا مانده از این دوره به آجر های کریمخانی معروف اند. همچنین آجر های بزرگ مستطیل شکل علینقی خانی مربوط به همین دوران است.

کف سازی با آجر در دفینه یابی

به طور معمول ابعاد و اندازه آجر های به کار رفته در کف سازی با دیوار ها متفاوت است. در دوره سلجوقی برای آجر فرش ها از آجر هایی با ابعاد 44×40 استفاده می شده است که به آجر نظامی نیز شهرت داشتند. آجر فرش ها در دوران قاجار بسیار متداول تر شده و با آجر هایی با ابعاد 20×20 و بیشترین ضخامت حدود 5.13 سانتی متر و کمترین ضخامت حدود 3.3 سانتی متر ساخته می شدند.

کلام آخر

به علائم و نشانه‌های دیگر موجود در محل توجه کنید علائم و نشانه‌هایی مانند سنگ چین، کوزه شکسته، و یا زغال می‌تواند به شما در تفسیر صحیح آجر چینی کمک کند. به یاد داشته باشید که رسیدن به آجر چینی به تنهایی نمی‌تواند دلیل قطعی بر وجود دفینه باشد. برای یافتن دفینه، شما نیاز به دانش و تجربه کافی در زمینه دفینه یابی و همچنین استفاده از ابزارهای مناسب این کار مانند فلزیاب ها دارید.

ما در فلزیاب توران علاوه بر خرید و فروش انواع دستگاه های فلزیاب با دانش کافی در زمینه دفینه یابی و کارشناسی علائم آن به شما در تفسیر آثار و علائمی که در کاوش های خود به دست آورده اید کمک می کنیم و شما را به مسیر درست راهنمایی می کنیم. برای این امر کافیست از طریق راه های ارتباطی با ما تماس بگیرید.

هشدار: دفینه یابی یک فعالیت بسیار خطرناک و غیرقانونی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

error: Content is protected !!